Op de bres voor vrouwenrechten

Op 8 maart 2012 is het Internationale Vrouwendag. De oorsprong ligt bij de demonstraties die Amerikaanse vrouwen organiseerden op 8 maart 1908, gericht op betere werkomstandigheden.
Leestijd 1 minuut — Ma 5 maart 2012

Ook de strijd om kiesrecht stond centraal. Met de opleving van het feminisme in de jaren '60 kwam Internationale Vrouwendag weer in de belangstelling te staan. Sindsdien is het een jaarlijks terugkerende evenement, dat in sommige (socialistische) landen zelfs tot officiële feestdag is uitgeroepen. Bijvoorbeeld in Rusland, waar de hele bevolking vrij krijgt op 8 maart. Mannen kopen bloemen, cosmetica en kleding voor hun moeders, vrouwen en zussen en er wordt volop gefeest. De Verenigde Naties organiseren dit jaar allerlei activiteiten rondom het thema Empower rural women – End hunger and poverty.

De strijd voor een betere behandeling van vrouwen is in veel landen nog niet voltooid. Luister bijvoorbeeld naar prof. dr. Dina Siegel die een lezing hield over prostitutie en vrouwenhandel in Moldavië en Nigeria. Eerder sprak dr. Jyotsna Gupta over India: Because she is a girl.