1 miljoen voor prof. dr. Paul Ziche

Prof. dr. Paul Ziche, hoogleraar Geschiedenis van de Nieuwere Wijsbegeerte aan de UU, krijgt een NWO-subsidie van bijna 1 miljoen euro.
Leestijd 1 minuut — Di 15 januari 2013

Ziche zal hiermee een onderzoeksproject van vijf jaar kunnen starten getiteld Thinking classified. Structuring the world of ideas around 1800. Ziche en zijn onderzoeksteam duikt in de geschiedenis van belangrijke conceptuele ontwikkelingen in de geschiedenis van de filosofie en de wetenschap: het ontstaan van veelomvattende – en veelgebruikte – begrippen zoals 'empirie' en 'realisme'. Die concepten zijn niet van de ene op de andere dag tot stand gekomen en ze hebben niet altijd de betekenis gehad die wij er nu aan toekennen. Hoe hebben concepten als empirisme en realisme zich ontwikkeld in wetenschappelijke en filosofische contexten en hoe verhielden deze gebieden zich tot elkaar?

Het onderzoek zal worden uitgevoerd binnen Utrechts nieuwe Research Institute for Philosophy and Religious Studiesen is onderdeel van het onderzoeksprogramma van het Descartes Centre for the History and Philosophy of the Sciences and Humanities.

Prof. dr. Paul Ziche, eerder ook al eens docent van het jaar, zal woensdagavond 20 februari bij Studium Generale spreken over buitenbeentjes in de wetenschap in de wetenschapsfilosofische serie Op 't randje. Eerder sprak Ziche in de serie Geloof je ogen niet over beeldwetenschap.