Dag van de Dode Eend

Kees Moeliker (Ig Nobelprijswinnaar en conservator Natuurhistorisch Museum Rotterdam) was afgelopen februari te gast bij het conferentie event TED.
Leestijd 2 minuten — Do 4 april 2013

Hier sprak hij over hoe een dode eend zijn leven veranderde. Zijn verhaal was behalve informatief ook bijzonder geestig. Hij vertelt hoe in 1995 een woerd tegen zijn ruit vloog en een andere mannetjes eend ermee ging paren. Aangezien Moeliker van huis uit ornitholoog (vogelkundige) is, ging hij er eens goed voor zitten om het fenomeen te bestuderen. "After 57 min I'd seen enough" zegt hij.

In 2001 publiceerde hij zijn bevindingen, sindsdien sturen mensen vanuit alle hoeken van de wereld foto's van dieren die apart seksueel gedrag vertonen. Zoals een eland die een bronzen bizon beeld bestiert. "If there's an animal misbehaving on this planet, I know about it" zegt Moeliker grappend. Ter ere van de onfortuinlijke eend die op 5 juni 1995 tegen het raam van het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam vloog en de vele andere eenden die op tragische wijze een 'glazen dood' sterven is de Dead Duck Day in het leven geroepen. Die wordt jaarlijks op 5 juni gevierd en dan 'wisselt men ideeën uit over het voorkomen van vogelaanvaringen tegen glas en gaan er (sterke) verhalen rond over ander opmerkelijk diergedrag' aldus Moelikers website.

Bij Studium Generale in de reeks 'Op 't randje' vertelde Moeliker ook over dit incident, maar ging hij dieper in op het feit dat het zo moeilijk was om het gepubliceerd te krijgen. Voornamelijk omdat homoseksualiteit en necrofilie niet voorkwamen in de wetenschappelijke annalen, deze onderwerpen waren tot dan toe taboe. Nu is bekend dat 1500 diersoorten homoseksueel gedrag vertonen. Er is overigens maar één soort die lijdt aan homofobie. Onderzoek naar eenden en hun seksuele gedrag is nog steeds controversieel: een deel van het publiek is het er in ieder geval in Amerika niet mee eens dat hier geld voor is. Een onderzoeker legt in een reactie uit dat zijn studie naar de morfologie van de eendenpenis fundamenteel is en in de toekomst nog van belang kan zijn in het begrijpen van bizar dierengedrag.

Hoe het Moeliker uiteindelijk wel lukte om zijn werk in een wetenschappelijk tijdschrift te krijgen en welke rol humor hierbij speelde, kun je hier horen. De hele TED Talk kijk je hier terug.