Eerlijke telefoon

Smartphones, laptops en tablets: handige producten die bijna iedereen heeft. Helaas bevatten zij allen tantaal, dat uit coltanerts gewonnen wordt.
Leestijd 1 minuut — Ma 13 mei 2013

Tantaal wordt gedolven in onder andere Congo, vaak onder erbarmelijke omstandigheden. Het wordt bovendien gebruikt om de wapenstrijd met buurland Rwanda te financieren. Gelukkig kun je vanaf volgende week de eerste fairphone kopen. Deze eerlijke telefoon is een Nederlands product, een spin-off van de Amsterdamse creatiekamer Waag Society. De fairtrade smartphone is verkregen uit fair mining, ook de andere stappen in het productieproces zijn duurzaam. Men denkt ook aan duurzaam gebruik: de batterij is te verwijderen zodat je het toestel niet hoeft weg te gooien of repareren als deze stuk is. Op de website kun je er meer over lezen.

Van ondoordacht consumeren naar duurzame productie is een langzame transitie, maar de fairphone is een stap in de goede richting. Hierover sprak creatief directeur van de Waag Society, Bas van Abel bij Studium Generale. Samen met Ronald Gijsbertsen van SOMO legt hij uit hoe het kan dat er tot nu toe vooral 'slechte producten' op de markt komen, die milieuvervuilend zijn en onder slechte arbeidsomstandigheden zijn geproduceerd. Denk hierbij aan de kledingmakers in Bangladesh of aan de fabrieken waar de iPhone in elkaar gezet wordt. Gijsbertsen en Van Abel pleitten voor een rigoureuze verandering van onze omgang met producten en ons begrip van 'bezit'. We moeten meer betrokken zijn bij wat we consumeren, wat betekent dat we weer moeten weten waar ons product vandaan komt. Kijk de lezing 'Goed spul: materiaal met morele eigenschappen' terug.