Mazelen

De schoolvakanties lopen ten einde en de kinderen elkaar kunnen aansteken met mazelen.
Leestijd 1 minuut — Ma 12 augustus 2013

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vreest voor een sterke stijging in het aantal gevallen met de mazelen. De epidemie is het ergst in de bijbelgordel, waar mensen uit geloofsoverwegingen afzien van inenten, maar ook antroposofen zijn er op tegen. Die laatste groep gelooft dat ziektes een heilzame werking hebben op lichaam en geest. Doordat sommigen vaccinatie weigeren is een uitbraak eigenlijk niet te voorkomen, stelt viroloog en directeur van het RIVM Roel Coutinho. Infectieziekten liggen op de loer en bedreigen onze gezondheid, van de vele griepvirussen tot het knokkelkoortsvirus en malaria. Waar staan we nu in onze strijd tegen virussen, en waar gaat die strijd naartoe? Welke rol speelt het klimaat hierin en hoe doen wetenschappers hier onderzoek naar? Voor antwoord op deze vragen kijk je de lezing 'Virussen als heersers van de wereld' van prof. dr. Marion Koopmans terug