Hulp bij rampen

Vandaag is de nationale actiedag van start gegaan om geld in te zamelen voor de Filipijnen.
Leestijd 1 minuut — Ma 18 november 2013

De tyfoon Haiyan richtte daar ontzettend veel schade aan, hele dorpen zijn verwoest. De hulp komt maar mondjesmaat op gang, mede omdat het rampgebied slecht te bereiken en begaanbaar is. Ondertussen liggen de lijken overal. Onder het puin zijn de doden moeilijk vindbaar en te bereiken. Hoe langer zij blijven liggen, hoe groter de kans op ziektes. Zou het niet een oplossing zijn als er robots waren die konden helpen?

Tijdens de reeks 'De zwerm' sprak dr. Karl Tuyls al over intelligente robots en hoe deze samen moeilijke taken kunnen oppakken. Vooral in rampgebieden zouden ze een meerwaarde hebben: bij het lokaliseren van slachtoffers, het betreden van gevaarlijk terrein en eventueel droppen van voedsel. Om te weten hoe deze zwermen van robots werken bekijk je de lezing 'Robots denken'.