Blue Monday

Vandaag volop aandacht voor depressie. Ten eerste zou 20 januari de 'depressiefste' dag van het jaar zijn, oftewel Blue Monday.
Leestijd 1 minuut — Ma 20 januari 2014

Al beoordeelt de NRC next in het item 'next checkt' de stelling als onwaar. Ook de promotie van Floor van Heesch is in het nieuws. Uit haar onderzoek aan de Universiteit Utrecht bleek dat de depressiviteit die vaak optreedt bij mensen met reuma, multiple sclerose en de ziekte van Crohn een lichamelijke oorzaak heeft. Het immuunsysteem is bij deze aandoeningen overactief, dit zorgt voor een verstoring in het beloningssysteem in de hersenen wat vervolgens depressieve gevoelens veroorzaakt.

In de serie 'Broodje brein' sprak prof. dr. Hemmo Drexhage over het feit dat psychische klachten nooit alleen komen. Het percentage depressieve personen bleek onder mensen met auto-immuunziekte van de schildklier drie keer zo groot als het normale percentage. Bekijk de lezing 'lichaam en geest', waarin Drexhage stelt dat psychiaters 'zich nogal altijd in de middeleeuwen bevinden'.

Op 5 maart a.s. spreekt prof. dr. Christina Feltz in de lunchlezingenreeks 'Waanzin' over lichamelijk onverklaarbare klachten. Patiënten met deze klachten worden vaak doorverwezen naar de psycholoog, volgens Feltz kunnen lichaam en geest niet zo los van elkaar gezien worden. Zij pleit dan ook voor een integrale behandeling. Maar zijn de artsen en hun patiënten, of misschien wel de hele maatschappij, hier klaar voor?