Kanker is duur

Wanneer zijn kankermedicijnen té duur?
Leestijd 1 minuut — Ma 23 juni 2014

Nieuwe medicijnen kunnen het leven van kankerpatiënten verlengen, maar soms maar voor een paar dagen. Toch lopen de kosten dan in de duizenden euro's. Het KWF Kankerfonds roept om een rem op dure kankermedicijnen. Zij willen een speciale commissie die binnen een half jaar een voorstel moet doen aan minister Schippers van Volksgezondheid over het maximale bedrag dat mag worden uitgegeven aan een kankerbehandeling. Schippers is het hier niet mee eens en waarschuwde afgelopen vrijdag ook voor een "zwart-witdiscussie'' over dit soort maatregelen. In andere landen bestaat er al wel een prijsplafond. Zo werd in Groot-Brittanië recent een nieuw middel tegen borstkanker afgekeurd omdat het effect (gemiddeld zes maanden extra levensduur) niet opwoog tegen de kosten (90 duizend euro per jaar). Ook in de VS laaide deze discussie op.

Hoe lang ga je door met het behandelen van patiënten en tegen welke prijs? In de reeks The Next Generation zochten we naar duurzame oplossingen voor hedendaagse problemen. Volksgezondheid was daar één van. Prof. dr. Huub Schellekens en prof. dr. Jan Willem Erisman, directeur van het Louis Bolk Instituut, gingen in op dilemma's en misvattingen rondom gezondheid. De farmaceutische industrie houdt graag het beeld in stand dat gezondheid duur, maar te koop is. Dat beeld is zowel schadelijk als onrealistisch. Kijk 'Een gezonde wereld' terug.