WK technologie

Dit WK staat bol van technologische innovatie
Leestijd 1 minuut — Ma 16 juni 2014

Het voetbalcircus is neergestreken in Brazilië en bijna de hele wereld heeft WK koorts. Ook deze keer staat het event bol van de technologische innovatie. De spelers dragen schoenen die zitten als een sok voor een 'natuurlijkere speelstijl' en schoppen tegen de WK-bal Brazuca met naden die erin gestikt zijn zodat deze minder zwabbert en de luchtstroom er dicht omheen blijft. Voor de scheidsrechters is er doellijntechnologie om te bepalen of het werkelijk een goal was of niet en een busje biologisch afbreekbare '9:15-spray' op zak, zodat zij bij vrije trappen met een soort scheerschuim kunnen aangeven waar de 'muur' moet komen te staan (op 9,15m dus).

In de serie Sportzomer sprak prof. dr. ir. Jacob Fokkema, oud rector aan de TU Delft, over de vermenging van sport en wetenschap. Haaienpakken, klapschaatsen en motoren voor de Formule 1 zouden nimmer het levenslicht hebben gezien zonder gedegen kennis, windtunnels en het vermogen tot innovatie. Blijft de sport zo eerlijk of juist niet? Kijk de lezing Sport en innovatie.