Prinsjesdag

Een duurzame miljoenennota?
Leestijd 1 minuut — Ma 15 september 2014

Morgen maakt het kabinet tijdens Prinsjesdag de plannen voor het komende jaar bekend. “Uit de schaduw van de crisis”, is het thema van de miljoenennota. We verwachten economische groei en een daling van de werkloosheid.

Het kabinet voerde het afgelopen jaar hervormingen in op de woningmarkt en in de AWBZ. Van verzorgingsstaat naar 'participatiesamenleving' was de boodschap van de vorige troonrede. Wat kunnen we het komende jaar verwachten? Leiden de hervormingen ook tot een duurzame samenleving? Twee weken geleden hield Marjan Minnesma een alternatieve duurzame troonrede, waarin ze het kabinet tips meegaf op het gebied van duurzaamheid en onder andere pleitte voor energie-neutrale huizen en kantoren.

Volgens hoogleraar duurzame groei en maatschappelijke verandering prof. dr. Herman Wijffels is een economie zonder groei niet mogelijk, maar hoe kunnen we duurzaam groeien? Welke transities zijn wereldwijd nodig? Wijffels sprak bij Studium Generale over duurzame transities. Kijk zijn lezing Transities en perspectieven voor een nieuw wereldbeeld terug.