Ruzie in de zorg

Psychiaters kunnen niet binnen één uur een diagnose stellen
Leestijd 1 minuut — Ma 23 februari 2015

Steeds meer psychotherapeuten en psychiaters weigeren contracten te tekenen met zorgverzekeraars. Ze hebben vooral moeite met de bemoeienis van de verzekeraars met hun praktijk en de inhoud van hun behandeling. In een aangrijpend interview vertelt een psychologe hoe de administratieve rompslomp haar tot wanhoop dreef, maar vooral hoe het marktdenken in de GGZ tot slechte zorg leidt: bij elke nieuwe patiënt moet de diagnose binnen één uur worden gesteld. En dat terwijl diverse complexe problemen of stoornissen niet eens als optie in de DSM (de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) voorkomen. Dit 'kwikfit-model' in de GGZ is voor veel professionals onwerkbaar. In de serie 'Waanzin' laat farmaco-epidemioloog dr. Rob Heerdink zien hoe de zorgverzekeraars een flinke vinger in de pap hebben als de nieuwste versie van de DSM wordt samengesteld. Dit heeft verstrekkende gevolgen voor diagnosestelling, behandelingen en wat wij als samenleving als 'normaal' en 'abnormaal' gedrag zien. Kijk 'Beter met de DSM-5?' terug.