#democratie

Kan loting meer mensen betrekken bij de democratie?
Leestijd 1 minuut — Ma 8 juni 2015

'Er is iets vreemds aan de hand met de democratie: iedereen lijkt ernaar te verlangen, maar niemand gelooft er nog in' stelt de Vlaamse auteur David van Reybrouck in zijn essay Tegen Verkiezingen (2013). Burgers hebben hun interesse in de politiek verloren. Steeds minder mensen stemmen, en bijna niemand is nog lid van een politieke partij. De 'g1000' is zijn oplossing om de democratie te vernieuwen: een groep burgers wordt door loting geselecteerd om mee te praten over de inrichting van stad en land. Afgelopen zaterdag werden in Groningen en Amsterdam de eerste bijeenkomsten (Volkskrant-artikel achter betaalmuur) gehouden. Vorig jaar vond in Amersfoort de eerste g1000 plaats in Nederland, en Den Haag, Nijmegen en Apeldoorn volgen binnenkort.

Het model biedt niet alleen een uitkomst voor gemeentelijke twisten, maar moet ook op nationaal en Europees niveau de kloof dichten tussen burger en politicus. Dat legde Van Reybrouck uit bij Studium Generale tijdens zijn herdenkingslezing 'Democratie in ademnood' in 2014. Voor het hoe en waarom, kijk je de lezing 'Democratie in ademnood' terug.