Fraude

Teruggetrokken artikelen van Stapel nog altijd geciteerd
Leestijd 1 minuut — Ma 22 juni 2015

Wetenschappers citeren nog altijd studies van de voormalig hoogleraar sociale psychologie Diederik Stapel. Hoewel hij wegens fraude veel studies moest terugtrekken, wordt bijna de helft daarvan nog aangehaald door andere onderzoekers. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. Tijdens Bessensap 2015, een jaarlijkse bijeenkomst die journalisten, voorlichters en onderzoekers bij elkaar brengt, liet keynote speaker Adam Marcus weten dat dit de integriteit van wetenschap op het spel zet. Mede daarom is hij de blog Retraction Watch begonnen, die als motto heeft: 'Tracking retractions as a window into the scientific process'. Volgens docent Algemene Sociale Wetenschappen dr. Ruud Abma (UU) is "Stapel een symptoom van een ontsporing van het systeem." Tijdens de cursus wetenschapsfilosofie 'Op 't randje' in 2014 keken we tijdens acht verschillende lezingen kritisch naar dit wetenschappelijk systeem. Prof. dr. José van Dijck (Vergelijkende mediastudies, UvA) waarschuwde voor de 'like'-factor in wetenschap. En dr. Sarah de Rijcke (Centrum voor Wetenschap en Technologie in Leiden) sprak over de implicaties van de nadruk op citatie-indexen en universiteitrankings.