Huh?

Wist je dat het woordje ‘huh’ in alle talen ongeveer hetzelfde klinkt?
Leestijd 1 minuut — Ma 21 september 2015

Wist je dat het woordje 'huh' in alle talen ongeveer hetzelfde klinkt? Afgelopen vrijdag wonnen drie taalwetenschappers van het Max Planck instituut en de Radboud Universiteit Nijmegen een Ig Nobelprijs voor deze ontdekking. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt voor onderzoek dat eerst laat lachen, en dan aan het denken zet. Ook achter dit geinige feitje gaat serieus onderzoek schuil: hoe lossen mensen misverstanden in taal en communicatie op? Uit internationaal vervolgonderzoek onder leiding van de Nijmeegse wetenschappers blijkt dat mensen gemiddeld elke 90 seconden om opheldering vragen, niet alleen met 'huh', maar ook met verfijndere methoden, zoals het herhalen van woorden. Ook die methoden blijken universeel. 'Zonder een systeem als dit zouden onze gesprekken constant ontsporen', zegt Mark Dingemanse, één van de onderzoekers.

Het stopzetten van een gesprek om om opheldering te vragen is iets typisch menselijks, en komt zover bekend niet voor in het dierenrijk. Meer weten over het ontstaan van taal? Kijk dan de lezing 'De evolutie van taal en bewustzijn' van taalkundige dr. Rik Smits terug