ADHD is geen jongensziekte

Bij ADHD denken veel mensen aan hyperactieve jongens, maar het komt net zo goed bij meisjes voor. Alleen worden zij pas later of zelfs niet gediagnosticeerd. Dat is problematisch.
Leestijd 1 minuut — Ma 25 januari 2016

In de periode tussen 2003 en 2011 rapporteerden ouders 55% meer gevallen van ADHD bij meisjes dan in de jaren daarvoor, zo blijkt uit een recent Amerikaans onderzoek. Over het algemeen wordt de stoornis later of zelfs niet herkend bij meisjes dan bij jongens, omdat de symptomen verschillen. Meisjes zijn niet per se heel druk, maar hebben wel veel moeite om hun aandacht ergens bij te houden of een georganiseerd leven te leiden. Om te voldoen aan de verwachtingen van de maatschappij proberen ze dit te maskeren. Wanneer behandeling uitblijft is er vergrote kans op het ontstaan van andere psychische klachten.

De diagnose ADHD wordt vaker gesteld dan ooit. Is het daarmee ook een modeverschijnsel? Dr. Timo Bolt legt het uit in de lezing 'ADHD: verlangen naar diagnose'. Prof. dr. Joost Vijselaar vertelde in zijn lezing 'Elke tijd zijn eigen gekte' dat psychiatrische ziektebeelden optreden als een soort conjunctuur, een golfbeweging. Maar hij bagatelliseert de problemen zeker niet, een geestesziekte is meer dan een maatschappelijk construct.

"I never would have suspected my symptoms were symptoms; rather, I considered these traits—my messiness, forgetfulness, trouble concentrating, important-document-losing—to be embarrassing personal failings"

Ben je benieuwd hoe het voor een jonge vrouw is om ADHD te hebben? Lees dan het verhaal op de The Atlantic.