Wist je datjes | Deel I

De meest opmerkelijke en scherpe inzichten die we in de lezingen van afgelopen seizoen kregen op een rijtje. Handig om tijdens de feestdagen ongemakkelijke gesprekken een andere draai te geven.
Leestijd 2 minuten — Za 23 december 2017

Wist je dat..het aantal mensen met een burn-out al lange tijd hetzelfde is.

De burn-out lijkt dé ziekte van deze tijd. Toch neemt het aantal burn-out gevallen niet toe. Volgens psychiater dr. Christiaan Vinkers zijn de cijfers in de media vaak uit hun context getrokken. De aandacht is groot en het is zeker een probleem, maar niet in toenemende mate.

Beluister de opname 'Science Café - Stress'.

Wist je dat…de Nederlandse taal de meeste mannentepels heeft.

Taalwetenschapper dr. Sterre Leufkens vergeleek 22 verschillende talen. Uit haar onderzoek blijkt dat het Nederlands de meeste overbodige grammaticale regels bevat. Het zijn taalkundige 'mannentepels': ze bestaan, maar zijn verder nutteloos. Denk bijvoorbeeld aan het onderscheid tussen 'de' en 'het'. Of het woordje 'er' als je zegt 'er valt sneeuw'. Waarom niet gewoon 'het sneeuwt'?

Bekijk de video 'Is Nederlands een moeilijke taal?'.

Wist je dat…we niet in een filterbubbel leven.

Als je je nieuws alleen via Facebook tot je krijgt, bepalen algoritmes op basis van je (politieke) voorkeuren welk nieuws je ziet. Gelukkig hebben we in Nederland nog kranten en een publieke omroep, en bereikt nieuws ons ook buiten Facebook om. Daardoor zitten Nederlanders in veel mindere mate in een filterbubbel dan mensen in de V.S., stelt gedragswetenschapper dr. Judith Möller.

Bekijk de video 'Bestaat de filterbubbel?'

Wist je dat…modificatie van gewassen noodzaak is om hongersnood te kunnen stoppen.

Door gewassen genetisch te manipuleren kunnen misoogsten worden voorkomen en kunnen meer vitamines aan gewassen worden toegevoegd. Modificatie kan dus een belangrijke speler zijn in het tegengaan van hongersnood. Volgens plantpatholoog dr. Ronnie de Jonge is verzet tegen gemodificeerde gewassen daarom niet te rechtvaardigen.

Bekijk de video 'Superfood'.

Wist je dat…Nederland lui geworden is door de Britse steun in de EU.

Als de Brexit ergens pijn doet, dan is het wel in Nederland, meent NRC-Correspondent Caroline de Gruyter. Eerder trokken we ons altijd op aan de eurosceptische Britten, dat kan nu niet meer. Om nieuwe coalities te smeden zal de Nederlandse regering bepaalde onderwerpen met rust moeten laten. Een eurosceptische houding kan Nederland zich nu even niet permitteren.

Bekijk de video 'Wat bindt Europa?'

Lees ook Wist je datjes deel II.