Droogte vraagt om verandering

De huidige hoge temperaturen en aanhoudende droogte baren grote zorgen. Natuurgebieden zuchten en gewassen van boeren gaan verloren. Dit is het nieuwe normaal, hoe gaan we hier mee om?
Leestijd 2 minuten — Ma 23 juli 2018

Schrikbarende cijfers als het gaat om de droogte en hitte in noord en centraal Europa: In Zweden is sinds begin mei geen druppel gevallen en het is al weken dertig graden rond de poolcirkel. Ook in Engeland, Noord-Duitsland en (zoals je weet) Nederland kampt men met enorme regenachterstanden. Er zijn veel bosbranden en een ramp dreigt voor flora en fauna. Daarnaast zitten de boeren met de handen in het haar. 'Akkerbouwers die aardappelen of bieten verbouwen hebben het allemaal moeilijk', zegt Henk Jolink van land- en tuinbouworganisatie LTO. 'Maar ook de maisvelden staan er beroerd bij. Dit is de tijd dat de maiskolf moet gaan groeien, maar daar heeft hij water voor nodig en dat is er niet.' In delen van Brabant, Limburg, Gelderland, Overijssel en Drenthe geldt een sproeiverbod. Op deze hoge zandgronden kan geen zoet water uit andere gebieden aangevoerd worden. Alleen regen kan de situatie daar verbeteren, zegt Harold van Waveren, strategisch adviseur waterveiligheid bij Rijkswaterstaat.

Een pruimenteler in Wemeldinge kwam in het nieuws omdat hij dit jaar mogelijk met ruim 60.000 kilo pruimen blijft zitten. Het fruit is door de droogte drie millimeter te klein om het te mogen verkopen in de supermarkt. Zijn pruimen zijn niet groter geworden doordat hij zijn land niet kon beregenen. Hij kan geen grondwater gebruiken omdat het water te zout is; de teler zit vlak bij de Oosterschelde. Verzilting van de grond is een probleem dat al langer bestaat vooral in het westen van Nederland, maar dat verergert door aanhoudende droogte. In de lezing 'Beter opgewassen', legt duurzame ondernemer Marc van Rijsselberghe uit wat het probleem is. "De aarde mag dan wel grotendeels bedekt zijn met water, veel van dat water is zout. Maar 2% van al het water is zoet water. We hebben op aarde 1,5 miljard hectare aan verzilte grond". Die hoeveel neemt toe, daarom is Van Rijsselberghe bezig om uit te zoeken hoe hij gewassen kan telen op zilte grond. Daarvoor heeft hij op Texel een groot openlucht laboratorium gecreëerd. Hij poot allerlei plantenrassen op verschillende zoutconcentraties. “Als het regent, geven we extra zout water om de plant te blijven pesten.” Hoe dat uitpakte en welke groentes het goed doen op zilte grond hoor je in de lezing. Voor nu lijkt de hittegolf alleen maar aan te houden. Geen zonnige vooruitzichten dus. Het wordt tijd voor een regendans.

Kijk 'Beter opgewassen'.