Een sexy psychologe: dat gaat te ver?!

De Belgische psychologe Kaat Bollen kreeg van een tuchtcommissie een reprimande. Ze zou in haar privéleven ‘te sexy’ overkomen en dat past niet bij het imago van psychologen. Hierna leverde zij haar titel als psycholoog in. In hoeverre heeft een vrouw zeggenschap over haar eigen lichaam?
Leestijd 1 minuut — Di 19 januari 2021

Ze presenteerde een burlesque-show, plaatst af en toe ‘sexy’ foto’s op Instagram en regisseerde een pornofilm voor vrouwen. Dit allemaal in haar vrije tijd. Toch kreeg Kaat Bollen van de Belgische Psychologencommissie een waarschuwing, omdat het beroep hierdoor imagoschade zou oplopen. Als reactie hierop gaf zij haar titel als psycholoog op. Zij zegt: “Als psycholoog zijn anno 2021 inhoudt dat ik niet mijzelf mag zijn (zelfs niet in mijn privéleven, want daar gaat dit over!) dan ben ik liever geen psycholoog”. De waarschuwing van de commissie leidde tot veel verontwaardiging en al snel was op Twitter de hashtag #istandwithKaat geboren. Onder deze hashtag werden ‘verleidelijke’ foto’s gedeeld om steun te betuigen. Waarom mag een ander bepalen wat iemand wel en niet mag dragen of doen in haar vrije tijd? Mogen vrouwen niet van hun lichaam houden en hun vrouwelijkheid omarmen? Waarom staat het tonen van je vrouwelijkheid je professionaliteit in de weg?

Dat de maatschappij vrouwen vertelt wat wel en niet zou mogen is niks nieuws. Een vrouw is al snel te sexy, of juist te preuts. Als je te veel make up draagt ben je ijdel maar als je dat niet doet ben je een slons. Hebben vrouwen zo nog wel regie over hun eigen lichaam? Volgens psycholoog prof. dr. Liesbeth Woertman (UU) gelden er steeds strengere regels over hoe vrouwen zich moeten gedragen en er uit moeten zien. Het gevolg is dat ze steeds minder durven te laten zien wie ze echt zijn en er ligt een negatief lichaamsbeeld op de loer. “We zijn nog nooit zo mooi geweest. En tegelijkertijd waren we nog nooit zo ontevreden over ons uiterlijk als nu” vertelt ze in het programma ‘Je bent al mooi’. Hoe kunnen we dit veranderen? We moeten anders gaan kijken naar schoonheid, we moeten niet meer kijken naar ideaalbeelden. Schoonheid moet gebaseerd zijn op het durven laten zien van je authentieke zelf. Je leuke en minder leuke kanten, je vrouwelijke kant, je sportieve kant, alles wat jou uniek maakt. Het advies van Woertman: Kijk naar anderen met je hart “Want als je met je hart kijkt, verdingenlijk je niet.” Wil je horen wat Liesbeth Woertman en andere experts nog meer te vertellen hebben over schoonheidsidealen en de regie over het vrouwenlichaam? Kijk dan het programma 'Je bent al mooi' en de andere programma’s uit de reeks 'Van wie is het vrouwenlichaam?'.