Waarom elke dag Coming Out Day zou moeten zijn

11 oktober staat in het teken van internationale Coming Out Day. Maar is het genoeg om één dag de regenboogvlag uit te hangen? Voor acceptatie van LHBTI+’ers wordt nog elke dag gevochten.
Leestijd 2 minuten — Wo 13 oktober 2021

Met regenboogvlaggen, regenboogtompoucen en allerlei evenementen wordt op Coming-Out Day over de hele wereld aandacht gevraagd voor het moment waarop mensen besluiten openlijk uit te komen voor hun seksuele voorkeur en/of genderidentiteit, daarmee afwijkend van de heteronorm. Voor velen van hen is dat een grote stap. Philip Tijsma, woordvoerder van COC Nederland wil die stap verkleinen en acceptatie van lhbti+’ers vergroten. "Het is voor ons niet de dag waarop mensen uit de kast moeten komen, want dat moet ieder voor zich bepalen", aldus Tijsma in het AD. "Het is voor ons wel de dag van zichtbaarheid van en aandacht voor lhbti+’ers. Een dag waarop er aandacht is voor wat er goed en wat er nog niet goed gaat qua acceptatie." Coming-Out Day staat dus stil bij het principe dat iedereen mag zijn wie die wil zijn en dat openlijk moet kunnen uitstralen. Diversiteit moet juist worden gevierd.

Helaas wordt de strijd om daadwerkelijke acceptatie van queer Nederlanders nog steeds gevoerd. Het homohuwelijk bestaat in Nederland al twintig jaar. Toch accepteert ook in dit land nog niet iedereen een andere vorm van liefde dan die tussen man en vrouw. Heteroseksualiteit wordt nog steeds door veel Nederlanders als de norm beschouwd, terwijl LHBT+’ers die openlijk genegenheid naar elkaar tonen soms met vijandigheid of geweld worden geconfronteerd. Het is vaak nog steeds taboe om in Nederland af te wijken van de heersende heteronorm.

Zo steunde politicus Arie Slob vorig najaar de afwijzing van LHBTI+ leerlingen door scholen. Religieuze scholen mogen ouders vragen om een verklaring te ondertekenen waarin een homoseksuele levensstijl afgekeurd wordt. Ook in migrantengemeenschappen ligt het onderwerp nog gevoelig schrijft het AD: onder meer Turkse, Marokkaanse en Eritrese Nederlanders hebben moeite om homoseksualiteit te accepteren. En vanuit de rechts-populistische hoek worden initiatieven voor meer gelijkheid, waaronder genderneutrale toiletten en bewustwordingslessen in het basisonderwijs, weggezet als een onzinnig modeverschijnsel.

De dagelijkse realiteit van scheldpartijen, discriminatie en geweld waar queer Nederlanders mee te maken krijgen laten dus zien dat we Coming Out-Day nog steeds hard nodig hebben. Niet alleen op 11 oktober, maar iedere dag moeten we aangrijpen om meer acceptatie van de LHBTI+ gemeenschap te realiseren. Normen rondom seksuele oriëntatie kunnen hardnekkig zijn. Bij Studium Generale vinden we het belangrijk deze patronen te bevragen. Zo gingen we in Science Cafe ‘Man/vrouw/anders’ in op het fenomeen hokjesdenken. En op het Betweter Festival 2021 spraken we met schrijver Splinter Chabot en sociaal wetenschapper dr. Linda Duits (UU) waarom de bestaande standaarden rondom gender en seksualiteit zo onbuigzaam lijken. In hoeverre worden genderhokjes ons opgelegd? Hoe kunnen we taboes doorbreken? Kijk de opnames hier (Science Café) en hier (Betweter Festival) terug.