De artistieke verbeelding van de macht

Ondertussen in China

Duur 0:45:00 — Di 18 september 2012

De artistieke verbeelding van de macht

Gelukkige arbeiders die Mao aanbidden: jarenlang het ideaalbeeld van de Chinese samenleving geschetst op propagandaposters.

Gelukkige arbeiders die Mao aanbidden: jarenlang het ideaalbeeld van de Chinese samenleving geschetst op propagandaposters. En hoewel al decennia oud, zijn ze nog altijd (mede)bepalend voor het beeld dat in het westen bestaat van China. Maar leren deze posters ons daadwerkelijk iets over de Chinese samenleving, of meer over de machthebbers? En hoe ziet hedendaagse propaganda er eigenlijk uit? Prof. dr. Stefan Landsberger gaat in op het veranderende uiterlijk èn de veranderende inhoud van Chinese propaganda, of zoals het tegenwoordig wordt genoemd: ideële reclame. Welke inzichten biedt het onderzoek naar visuele bronnen? Want ondanks alle veranderingen door de decennia heen blijft één aspect onveranderd: Niets is wat het lijkt.

Spreker

Over deze serie

Ondertussen in China

Volop reden om de blik oostwaarts te keren. Terwijl in het westen de economische crisis domineert, groeit de rol van China op het wereldtoneel. Wat betekent dat? Vier sprekers vertellen wat er gebeurt – ondertussen in China.