Nieuwe verhoudingen op het wereldtoneel

Ondertussen in China

Duur 0:45:00 — Di 2 oktober 2012

Nieuwe verhoudingen op het wereldtoneel

De razendsnelle economische ontwikkelingen in China veranderen ongetwijfeld ook de politieke verhoudingen in de rest van de wereld.

De razendsnelle economische ontwikkelingen in China veranderen ongetwijfeld ook de politieke verhoudingen in de rest van de wereld. Zo worden de Verenigde Staten meer en meer afhankelijk van Chinese leningen en investeringen, en wint China aan (geo)politieke macht door het zoeken van nieuwe bondgenoten in Afrika. Betekent de opkomst van China de ondergang van de VS? Is er een parallel te trekken met de Koude Oorlog of hebben we te maken met een nieuwe situatie? In de laatste lezing van deze reeks gaat prof. dr. Maarten van Rossem in op de verhouding tussen gevestigde grootmacht VS en nieuwkomer China, en hoe de verschuivingen op het wereldtoneel de westerse samenleving zullen veranderen.

Spreker

Over deze serie

Ondertussen in China

Volop reden om de blik oostwaarts te keren. Terwijl in het westen de economische crisis domineert, groeit de rol van China op het wereldtoneel. Wat betekent dat? Vier sprekers vertellen wat er gebeurt – ondertussen in China.