De noodzaak van een netwerkmaatschappij

Het onderscheid tussen de online en offline wereld vervaagt.
Leestijd 1 minuut — Vr 25 juni 2010
Plug in

Ontwikkelingen in de nieuwe media volgen elkaar razendsnel op. Was er vroeger een overzichtelijke scheiding tussen radio, telefonie, tv en internet, tegenwoordig verschijnen tv en radio op internet, internet op tv en radio, kun je telefoneren met internet en internetten met je telefoon. De media mengen met elkaar en met de maatschappij. De tijd dat je achter een computer moest zitten om je mail te checken is allang voorbij.

Politici, wetenschappers, journalisten, en de gewone gebruiker, we informeren, recenseren, argumenteren, spuien en vermaken ons op internet. Afgelopen verkiezingen was er zelfs een vaste rubriek voor 'tweets' (twitterberichtjes) bij het NOS journaal. Om socioloog Abram de Swaan te citeren: 'Een mogelijkheid voor velen wordt tot een noodzaak voor iedereen.'

Impact

Is er sprake van een revolutie? In ieder geval vinden er omvangrijke veranderingen plaats in allerlei sectoren van de maatschappij waar nieuwe media bij betrokken zijn. Sociale netwerken staan of vallen bij goed onderhouden sites. Wetenschappelijke en politieke instellingen en organisaties hebben dit door en zetten nieuwe media in ter bevordering van hun bereik, draagvlak en transparantie. Wat betekent het leven in het web voor de toekomst? Studium Generale organiseerde de reeks 'Plug in', waarin de belofte van de netwerkmaatschappij onderzocht werd.

Kijk hieronder de korte film of bekijk alle lezingen in zijn geheel hier terug.