Aftellen: De Nacht van Descartes - Het gezag van de toga

Wordt het gezag van rechters steeds minder?
Leestijd 1 minuut — Ma 19 juli 2010
Het gezag van de toga

Via tv-programma's als De rijdende rechter en CSI zien we steeds meer van het functioneren van de rechterlijke macht. Dwalingen in de rechtspraak worden breed uitgemeten en publiek én politiek laten zich daarover uit. Rechters hebben daardoor het gevoel dat hun gezag steeds meer afkalft. De jaarlijkse Nacht van Descartes is in 2010 gewijd aan het gezag van de toga. Welke verwachtingen bestaan er van het recht? Zijn die verwachtingen niet reëel? En waarom dan niet?

Rechtsgeleerden, wetenschappers en het publiek stellen de vraag waarop het gezag van de rechter berust. Onzekerheid is een grote factor in het oordeel. Maar onzekerheid wordt steeds minder geaccepteerd door bijvoorbeeld de media. Een probleem waar ook de wetenschap mee kampt. Kunnen de filosofie van het recht en de wetenschap ons helpen?

In een middag- en avondprogramma (los van elkaar te volgen) spreken onder meer prof. dr. Mirko Noordegraaf, prof. dr. Chrisje Brants en Pieter Hilhorst.

Donderdag 23 september, Geertekerk, vanaf 14.00 uur