Prehistorische klimaatproblemen

Wetenschappers gaan steeds vaker de grenzen van hun vakgebied over en komen juist daardoor tot vernieuwende inzichten.
Leestijd 1 minuut — Vr 21 januari 2011
Verkenners in de wetenschap

Wat leren zij van andere methoden of perspectieven? Ook is het combineren van disciplines steeds meer nodig om complexe maatschappelijke vraagstukken te bestuderen.

Dr. Appy Sluijs (Biomariene Wetenschappen, UU) zoekt naar fossiele slachtoffers van klimaatveranderingen in het verleden, om hedendaagse klimaatmodellen te verbeteren. Sluijs werkt als bioloog op het terrein van de geologie, waar hij direct samenwerkt met klimaatmodelleurs, paleontologen en geochemici die een compleet andere expertise hebben, maar allemaal willen begrijpen hoe het klimaat in elkaar zit. Om te onderzoeken wat de effecten van opwarming van de aarde zijn op de lange termijn, onderzoekt hij de omstandigheden vijftig, zestig miljoen jaar geleden, een periode waarin de CO2-concentraties zo hoog lagen als de hoeveelheden die we mogen verwachten als we de komende honderden jaren alle fossiele brandstoffen verbruiken. Het klimaat van toen levert een natuurlijk experiment voor het klimaat in de toekomst, met onverwachte vondsten zoals sporen van palmgroei en nijlpaarden op de Noordpool. Het belang hiervan is dat ze inzicht geven in ingewikkelde feedbackmechanismen: de bufferende capaciteit van levende systemen, maar ook de drempelwaarden worden zichtbaar. Wanneer kan de natuur variatie al dan niet onder invloed van de mens niet meer opvangen?

Bekijk hieronder het korte filmpje en/of de gehele lezing.