Voorspel de toekomst met sedimenten

Het versterkte broeikaseffect treedt op doordat er te hoge concentraties CO2 in de atmosfeer zitten.
Leestijd 1 minuut — Vr 3 augustus 2012

Het is echt een klimatologisch probleem van deze tijd. Of niet? Door aardbodemonderzoek is bekend dat er tussen de vijftig en zestig miljoen jaar geleden een hoge concentratie CO2 in de lucht was. Dr. Appy Sluijs, als paleoklimatoloog werkzaam aan de Universiteit Utrecht doet onderzoek naar de effecten van die hoge CO2 concentraties op het klimaat toen om iets te kunnen zeggen over toekomstige klimaatontwikkelingen. In het filmpje op de website fastfacts.nl sprak hij over deze effecten. Bij Studium Generale sprak dr. Appy Sluijs eerder in de reeks 'Verkenners in de Wetenschap' over hoe het verleden van onze aarde is vastgelegd in sedimenten. Met de goede sedimenten heb je een waar geschiedenisboek in handen. Wat kan dit geschiedenisboek ons vertellen over de toekomst? Kijk hier de hele lezing terug.