Aandacht in pilvorm

Recent onderzoek wijst uit dat 97 procent van de huisartsen in Groot-Britannië wel eens een behandeling voorschrijft die niet strikt noodzakelijk is.
Leestijd 1 minuut — Do 28 maart 2013

Dat is niet zo schokkend als het lijkt, want zelfs aandacht en tijd hebben een aangetoond geneeskrachtige werking. Dit blijkt uit onderzoek van UU-hoogleraar gezondheidspsychologie prof. dr. Jozien Bensing. Als een arts op juiste wijze communiceert met de patiënt kan dit zelfs meer effect hebben dan medicatie. Als een empathische arts met enthousiasme een medicijn aanprijst bij een patiënt dan was het positieve effect het grootst. Volgens Bensing moeten artsen zich realiseren dat dit placebo-effect bestaat en niet schuwen om het te gebruiken. Maar eerlijkheid en integriteit staan altijd hoog in het vaandel. Ernstige gevolgen moet de arts nooit achterhouden, maar zelfs bij terminale patiënten kan aandacht en optimisme een belangrijke rol spelen. Sterk spul dus, dat placebo-effect.

In de Nacht van Descartes in 2009, sprak prof. dr. Jozien Bensing in het middagprogramma getiteld 'Wordt de patiënt er beter van' over onder andere de arts-patiëntcommunicatie en het placebo effect. De lezing kijk je hier in het geheel terug