Eten voor de TV

Eten terwijl je TV kijkt of autorijdt is geen goed idee. Als je afgeleid bent tijdens de maaltijd dan eet je meer, vetter en zoeter.
Leestijd 1 minuut — Ma 10 juni 2013

Dit concludeerde de Leidse psychologe Lotte van Dillen in haar onderzoek dat gepubliceerd werd in de laatste editie van het tijdschrift Psychological Science. Doordat de aandacht is gericht op iets anders dan het eten, bijvoorbeeld je favoriete serie, proef je minder goed. Dit ga je compenseren door meer zout of zoet aan je eten toe te voegen, of door simpelweg meer te eten. Zo probeer je smaakervaring te optimaliseren. Dit onderzoek geeft nieuw inzicht in overeten. Voorheen dacht men dat een gebrek aan wilskracht de oorzaak was van overeten bij afleiding. In de serie 'Framing Food' sprak neurowetenschapper dr. Paul Smeets over voeding, smaak en het brein. Want waarom kunnen we eigenlijk óvereten, het brein geeft toch signalen af als je voldaan bent? Smeets laat zien dat we makkelijk verleid worden door eten en dat de hersenen een complex netwerk zijn van signalen. Hij geeft aan dat veel van ons eten inderdaad onbewust is en dat dát het gevaar is, want zo sluipen kilo's er aan. Gelukkig heeft hij tips om dit tegen te gaan. Kijk daarvoor de lezing 'Voer voor je brein' terug.