De magie van de wetenschap

Geen wereld zo competitief als het kankeronderzoek
Leestijd 1 minuut — Ma 29 juli 2013

Op de website van Holland Doc staan vele documentaires, zoals de serie over 'De magie van de wetenschap'. Hierin komen wetenschappers aan het woord over hun vakgebied en persoonlijke drijfveren. Hoe is het om toponderzoeker te zijn? In deze uitzending hoor je prof. dr. Hans Clevers over zijn loopbaan, de competitie in de hoogste regionen van de weteschap en hoe hij zijn werk als directeur van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen combineert met het onderzoek in de praktijk. Hij vergelijkt de de wereld van het kankeronderzoek met topsport: alleen nummer één zijn telt. Zelf heeft Clevers vele 'eerste prijzen' gewonnen. Zo was hij bijvoorbeeld de eerste die een darm kweekte en de eerste die de darm stamcel aantoonde.

Bij Studium Generale sprak hij, in de serie 'Op 't randje' over zijn rol als directeur van de KNAW, bepaalt hij de richting van het onderzoek in Nederland? Ook ging hij in op zijn eigen onderzoek als hoogleraar Moleculaire Genetica aan het UMC Utrecht, waarbij actief wordt ingegrepen in levende wezens.

Wetenschappers worden in hun onderzoek vaak gedreven door nieuwsgierigheid, idealisme of ambitie, of een combinatie daarvan. Maar brengt deze gedrevenheid geen gevaren met zich mee: kweken we zo meerdere 'Diederik Stapels'? Hoor het in de lezing 'In naam van de wetenschap'.