Enkele reis Mars

Uit de categorie 'op vakantie, maar dan anders': op reis naar Mars.
Leestijd 1 minuut — Ma 22 juli 2013

Dat kan in de toekomst via Mars One. Mocht je ooit gaan dan hoef je je in ieder geval niet heel veel zorgen te maken over de stralingsschade onderweg. Die zal zo'n 660 millisievert zijn. Dat is hoog, maar te doen. De dagelijkse hoeveelheid straling waaraan een Nederlander per jaar is blootgesteld is ongeveer 2 millisievert. Er zijn wel andere risico's verbonden aan dergelijke ruimte-expeditie, zoals hoosbuien van deeltjes afkomstig van zonne-uitbarstingen, maar ook de psychologische druk op de astronauten. De stralingsschade op Mars zelf, dus niet onderweg, ligt wel hoger. Hoeveel precies, dat is nog onduidelijk en Mars rover Curiosity brengt dat nu in kaart. Overigens weerhoudt dit mensen niet om astronaut te worden, al tienduizenden mensen meldden zich aan voor een zeven maanden durende enkele (!) reis naar de planeet.

Is er eigenlijk wel leven op Mars? Daar houdt dr. ir. Inge Loes ten Kate (astrobioloog, UU) zich mee bezig. Zij maakt deel uit van het SAM-team (Sample Analysis at Mars) bij het NASA Goddard Space Flight Center. Op dit moment ontwikkelt het SAM-team de zogenaamde VAPoR, een spectrometer. Deze spectrometer detecteert de organische stoffen aan het oppervlak van een planeet die een aanwijzing kunnen zijn voor het bestaan, of hebben bestaan, van leven. Luister de uitzending van Science Café Utrecht terug waarin zij spreekt over haar onderzoek, maar ook over hoe het Mars-onderzoek in het algemeen vaak verkeerd wordt gepresenteerd in de media.