Portretten uit de wetenschap: dr. Martijn van den Heuvel

Miljarden verbindingen maken wie wij zijn
Leestijd 2 minuten — Vr 26 juli 2013

Aan de zeven faculteiten van de Universiteit Utrecht wordt heel divers onderzoek verricht. Het belang hiervan voor de samenleving is niet altijd even duidelijk. Want wat wordt er nu eigenlijk onderzocht in een psychofysiologisch laboratorium, en wat hebben we aan onderzoek naar de omzettingen van nanodeeltjes? Om het maatschappelijk belang inzichtelijk te maken, heeft de UU 36 van haar wetenschappers geportretteerd.

Ook Studium Generale houdt zich door middel van lezing en debat bezig met het toegankelijk maken van wetenschappelijke kennis en inzichten voor een breed publiek. Een aantal van de geportretteerde wetenschappers zijn dan ook al te gast geweest (of komen binnenkort aan bod!) om meer te vertellen over hun onderzoek en hoe dit aansluit bij actuele discussies. De komende weken zullen we enkele hiervan eruit lichten.

Verbonden door middel van draadjes

Neurowetenschapper dr. Martijn van den Heuvel doet onderzoek naar de hersenen in het UMC Utrecht. Hierbij richt hij zich vooral op het connectoom en de verbindingen in onze hersenen. In de Kettingreactie die Studium Generale in samenwerking met de NTR maakte naar aanleiding van de discussie in wetenschap en samenleving omtrent de vraag “Zijn wij ons brein?”, antwoorde Van den Heuvel hier met een volmondig “ja” op. Volgens hem ligt in de miljarden verbindingen in ons brein alles besloten: wie we zijn, wat we hebben meegemaakt, onze emoties, ons gedrag. Zo gesteld is het niet verwonderlijk dat er een groot maatschappelijk belang gepaard gaat met het zijn onderzoek. Door het in kaart brengen van deze connecties kan meer duidelijk worden over ons bewustzijn en bijvoorbeeld ook ons 'buiten bewustzijn': wat gaat er mis in de hersenen van comapatiënten? En wat zijn mogelijkheden voor herstel?

Meer weten over het onderzoek van Martijn van den Heuvel? Lees hier zijn uitgebreide antwoord op de vraag “Zijn wij ons brein?”, bekijk de Kettingreactie, of bekijk voor een korte introductie van zijn onderzoek hier het filmportret.