Ig Nobelprijzen

Afgelopen week was de uitreiking van de Ig Nobelprijzen, de alternatieve Nobelprijzen die worden uitgereikt voor onderzoek dat je eerst aan het lachen maakt, maar vervolgens ook doet nadenken.
Leestijd 1 minuut — Ma 16 september 2013

Er zaten weer pareltjes tussen, zo kreeg Masanori Niimi de geneeskunde Ig Nobelprijs voor zijn ontdekking dat muizen die een harttransplantatie hadden ondergaan langer overleefden als ze luisterden naar Verdi's opera La Traviata (27 dagen) in plaats van naar de Ierse zangeres Enya (11 dagen). De Nederlander dr. Bert Tolkamp kreeg de prijs voor zijn onderzoek naar het lig- en sta-gedrag van koeien. Het blijkt dat hoe langer koeien liggen, hoe waarschijnlijker het wordt dat zij op zullen staan. Ben je benieuwd naar het verhaal van een Ig Nobelprijswinnaar en wat het belang is van de prijs, kijk dan de lezing 'Onwaarschijnlijk onderzoek: eerst lachen, dan denken' terug met Kees Moeliker. Hij kreeg in 2003 de Ig Nobelprijs voor het documenteren van de eerste wetenschappelijke observatie van homoseksuele necrofilie bij de wilde eend. Dit najaar organiseert Studium Generale een lezingenreeks die gewijd is aan de échte Nobelprijzen, in het bijzonder aan prijzen die een link hebben met Utrecht. Kijk hier voor het programma.