Smartwatches

Heeft iedereen straks een smartwatch?
Leestijd 1 minuut — Ma 8 september 2014

Deze week is de IFA-beurs in Berlijn, de grootste elektronicabeurs ter wereld, waar zogenaamde wearables de boventoon voeren: kleine apparaten die je in, op of onder je kleding draagt. De slimme horloges die prominent aanwezig zijn op de beurs kunnen van alles: muziek afspelen, bellen of filmen. Ook meten ze allerlei variabelen zoals hartslag en bloeddruk, en houdt de interne GPS je route bij. De mogelijkheden lijken onbegrensd. Dat heeft voor- maar zeker ook nadelen, denk bijvoorbeeld aan privacykwesties. Tijdens de lunchlezingenreeks Leve het leven discussieerden we over deze voor- en nadelen. Centraal stond technologisch onderzoek dat steeds vaker te maken heeft met mensverbetering. Prof. dr. Hub Zwart (Filosofie, RUN) schetste de revolutie van human enhancement en hoe die ongemerkt ons leven binnenkomt. Dit gaat verder dan alleen de fitness armbanden en horloges van bijvoorbeeld Nike. Kijk 'Verbeter je performance' terug. Ook in de huidige lunchlezingenreeks 'Sneller dan ik hebben kan' kijken we kritisch naar de technologische revolutie. Door innovaties denken we anders over onszelf en over onze relaties. Maar maakt dat ons beter, sterker en gezonder? Deze woensdag spreekt prof. dr. Frank Miedema (Raad van Bestuur, UMC Utrecht) over het delen van medische gegevens. Heb je als patiënt de morele plicht mee te werken omdat het de wetenschap vooruit brengt, of heb je ook het recht niet gemeten te worden?