Taskforce radicalisering

Hoe ga je radicalisering en polarisatie in de stad tegen? Utrechtse wetenschappers geven advies aan de gemeente.
Leestijd 1 minuut — Ma 10 oktober 2016

Het voorkomen van radicalisering is geen makkelijke taak, want waar leg je de grens? Het hebben van radicale gedachten is niet verboden, en niet iedereen met radicale gedachten zal daar ook naar handelen. Hoogleraar pedagogiek prof. Micha de Winter en terrorisme-expert prof. Beatrice de Graaf zijn een taskforce gestart om de gemeente Utrecht te adviseren over beleid op dit gebied.

De wetenschappers zullen de komende vier jaar, in samenwerking met andere Utrechtse deskundigen, advies geven over verschillende thema's, beginnende met onderwijs. Scholen kunnen een belangrijke rol spelen om radicalisering te voorkomen en tegen te gaan, volgens De Winter, door jongeren te helpen in hun identiteitsontwikkeling en ze te leren onrecht aan de kaak te stellen maar wel anderen in hun waarde te laten.

Over de aanpak van radicalisering in Utrecht organiseerden we vorig jaar in samenwerking met prof. Beatrice de Graaf het drieluik: Terrorisme dichtbij, waarin we keken naar de aanpak van radicalisering in Utrecht. De Graaf pleit voor 'slow counter terrorism'.Ze benadrukt daarbij het belang van open debatten waarin radicalen een stem krijgen, maar waarin er ook een duidelijk alternatief geboden wordt. We moeten de tijd nemen naar elkaar te luisteren en duurzame oplossingen voor het probleem te bedenken. Kijk de lezing 'Jihad in je straat' terug, of kijk een van de andere lezingen in de serie, waarin we het hadden over privacy en veiligheid, en de rol van uitsluiting en de grenzen van onze tolerantie.