Pil van poep

Genezen door een pil met dezelfde microbiotische samenstelling als andermans gezonde poep. Het kan.
Leestijd 2 minuten — Ma 4 december 2017

Onze darmbacteriën verteren ons voedsel, nemen vitamines op en maken essentiële stoffen aan. Ze zijn belangrijk om ons gezond te houden en kunnen een ongezonde darmflora ook weer herstellen. Een toediening van gezonde darmbacteriën kan patiënten met een Clostridium difficile-infectie - een ernstige dikkedarmontsteking - genezen. Eerder ging dat met poeptransplantaties van gezonde donoren, maar binnenkort kunnen patiënten genezen worden met capsules vol darmbacteriën, zegt Eos Wetenschap.

Wanneer de bacterie C. difficile in je lichaam zit tast deze via giftige stoffen de wand van de dikke darm aan, soms met zelfs dodelijke afloop. Vaak is de C. difficile bacterie resistent voor antibiotica en is het toedienen van darmbacteriën een laatste redmiddel. Het inbrengen van evenwichtige darmflora zorgt ervoor dat het bacteriële ecosysteem in de darm zich weer kan herstellen. Schadelijke 'slechte' bacteriën verdwijnen en 'goede' nemen de boel over. De darmflorapil bevat dezelfde samenstelling gezonde bacteriën als de stoelgang van een gezond persoon. Na twee jaar lang uitvoerig testen is gebleken dat het gebruik van deze pil in meer dan 95 procent van de gevallen leidt tot vermindering van de klachten.

Nu maken artsen nog gebruik van poeptransplantaties. Hierbij wordt verdunde poep van een gezonde donor met een sonde bij de patiënt ingebracht. En dat mag alleen in het ziekenhuis, want "Een poeptransplantatie kan ook gevaarlijk zijn als de donor niet zo gezond is als gedacht en virussen zo worden overgebracht", vertelt microbioloog Willen van Schaik in de lezing 'In balans met bacteriën'. De darmflorapil daarentegen kun je gewoon thuis innemen. Ook nog eens een stuk goedkoper en makkelijker.

De lezing van Van Schaik kan je hier terugluisteren. Meer weten over poep en onze darmflora? In het nieuwe jaar vindt er een Science Café over poep plaats. Stay tuned!