#ikdoenietmeermee - over emotie en informatie in een crisissituatie

Met de hashtag #ikdoenietmeermee uitten een aantal BN’ers hun kritiek op het huidige coronabeleid. Er is heel veel tegenstrijdige informatie en daarnaast zijn er onderbuikgevoelens. Net zoals velen zoeken ze naar houvast. Prof. Kees van den Bos over hoe we reageren op een crisis en waarom.
Leestijd 2 minuten — Ma 28 september 2020
Adapt!

Meerdere bekende Nederlanders postten afgelopen maandag dezelfde boodschap op hun sociale mediakanalen: #ikdoenietmeermee. Hun manier om de scepsis over de coronamaatregelen die de overheid heeft genomen te uitten. Veel van de BN'ers kwamen, na een stroom aan tegengeluiden, terug op hun berichten: “Het is voor ons duidelijk dat je gewoon maatregelen hebt en dat je je daaraan moet houden, alleen hebben we kritische vragen” aldus zanger Thomas Berge. Die kritische vragen gaan samen met een gevoel van verwarring en wantrouwen naar autoriteiten, zoals rapper Bizzey verwoord: “Ik heb het gevoel dat er een soort machtsspel wordt gespeeld." Het is voor veel mensen moeilijk om te bepalen wat de juiste manier is om met het virus om te gaan. We zijn op zoek naar feiten, maar hebben ook onderbuikgevoelens. Dat geldt niet alleen voor de BN'ers. Daarnaast kun je je ook wel graag aan de regels van het beleid willen, maar toch ook je vraagtekens daar bij hebben. Onzekerheid, angst en andere emoties spelen een grote rol in het gedrag van de massa en het individu, ten tijden van een crisis.

Dit vertelde psycholoog prof. Dr. Kees van den Bos (UU) tijdens de serie ‘Adapt! Van een crisis kun je leren'. Een virus dat snel om zich heen grijpt, zorgt natuurlijk voor angst. Volgens Van den Bos gaan we daarom opzoek naar houvast. Deze houvast vinden we door informatie te winnen, waarmee we de situatie om ons heen beter kunnen beoordelen. Maar informatie bestaat niet alleen uit feiten. Ook onderbuikgevoelens spelen een grote rol in hoe we een situatie ervaren en er vervolgens op reageren. “Je gaat er bijvoorbeeld vanuit dat je organisaties kunt vertrouwen wanneer ze een rechtvaardige indruk op je maken”, stelt Van den Bos. Als we geen vertrouwen hebben in hoe autoriteiten omgaan met een crisis, ontstaat er twijfel en protest. Meer weten over de psychologie achter hoe we reageren op alarmerende omstandigheden? Kijk dan de lezing hier terug.