Het is weer langer licht buiten en toch slapen we beter

Op 28 maart om 02.00 uur ging de zomertijd weer in. Hoewel we die nacht een uur minder konden slapen, verwelkomen veel mensen de zomertijd met open armen. Met dat extra uurtje daglicht verdwijnt de winterdip als sneeuw voor de zon. Je voelt je vrolijker en zelfs je slaapkwaliteit gaat vooruit. Hoe werkt dat precies?
Leestijd 2 minuten — Di 30 maart 2021

Je hebt weinig energie, moet jezelf ’s ochtends uit bed slepen en je bent minder opgewekt. Het zijn kenmerken van een winterdip. Veel mensen herkennen dit gevoel wanneer de dagen korter en donkerder worden tegen het eind van het jaar. Zodra de zomertijd ingaat verdwijnen je klachten en voel je je beter. Dit komt vooral omdat je elke dag een uur langer het daglicht ziet. Voldoende blootstelling aan daglicht, en dan vooral zonlicht, stimuleert de aanmaak van het gelukshormoon serotonine. Dit hormoon heeft een positieve invloed op je humeur en op de kwaliteit van je slaap. Veel daglicht zorgt ervoor dat je sneller in slaap valt en beter doorslaapt. Dit komt omdat de serotonine die je overdag aanmaakt, ’s avonds wordt omgezet tot het slaaphormoon melatonine. Dat uurtje minder slaap afgelopen weekend kan dus ruimschoots worden ingehaald in de komende periode.  En dat is fijn, want onderzoek toont aan hoe belangrijk slaap voor ons is.

Belang van slaap

Slaap is nodig om tot rust te komen en om alle indrukken van de dag te verwerken. “Alles wat je overdag hebt geleerd, wordt ’s nachts nog een paar keer herhaald,” legt experimenteel – en gezondheidspsycholoog dr. Jeroen Benjamins (UU) uit in het Science Café over slaap. Die nachten doorhalen voor een tentamen was dus achteraf misschien niet de beste leerstrategie. Naast dat voldoende slaap ons geheugen beïnvloedt, is het ook van belang voor ons concentratievermogen, onze emoties en zelfs ons lichamelijke herstel. Een goede nachtrust is dan ook van essentieel belang voor je gezondheid, vult cardioloog dr. Linda van Laake (UMC) aan. Zij die slecht slapen hebben namelijk een verhoogde kans op diabetes, kanker, depressie en hartproblemen.

De experts delen een aantal tips om slaapproblemen te voorkomen: zorg voor regelmaat in je leven, zet de ramen open als je slaapt, leg je schermen op tijd weg. En ga overdag naar buiten voor je portie daglicht. Probeer dus juist wel dat dagelijkse ommetje te lopen. Drink morgenochtend een kopje koffie in de zon met je buurvrouw of huisgenoot. Je zal jezelf dankbaar zijn in de nacht.