Wie is scheidsrechter in het online gokspel?

Met het WK in volle gang zijn het gouden tijden voor goksites, schrijft de Volkskrant. Vooral jonge gebruikers zijn kwetsbaar. Verslaving ligt op de loer. Wat kunnen we hieraan doen?
Leestijd 2 minuten — Di 6 december 2022

De Nederlandse Kansspelautoriteit berekende dat er de eerste helft van dit jaar online 486 miljoen euro is vergokt. Tegen het einde van dit jaar zal het totaalbedrag naar schatting de miljard passeren. Het WK is hier een belangrijke aanjager van. Weddenschappen zijn een terugkerend onderdeel van de voetbalgekte, denk maar aan de traditionele WK-poule op werk of met vrienden. Op het eerste gezicht onschuldig. Maar wat als je je online gokgedrag niet meer onder controle hebt?

Sinds de in oktober 2021 ingevoerde wet Kansspelen op Afstand is de online-gokmarkt gereguleerd. Volgens de nieuwe wet hebben gokbedrijven een zorgplicht: ze moeten ingrijpen als ze problematisch gokgedrag zien. Maar hoe ze precies ingrijpen, laat de wet over aan de goksites zelf. Bovendien is het onduidelijk wat problematisch gokgedrag precies inhoudt. Tijdens het Science Café over verslaving definieerde sociaal wetenschapper dr. Margot Peeters een verslaving als volgt: “wanneer het gedrag dat iemand vertoont het dagelijks leven overneemt en niet meer te stoppen is.” Of er sprake is van een verslaving wordt dus in het dagelijkse leven duidelijk. Maar daar hebben gokbedrijven helemaal geen zicht op.

Het is dus niet genoeg om gokbedrijven zelf de scheidsrechters van het online gokspel te laten zijn. Ook de overheid moet haar verantwoordelijkheid nemen om de grens tussen entertainment en verslaving te bewaken. Volgens Peeters is het belangrijk om (online) gokverslaving als ziekte te zien, en niet alleen als een onverantwoorde individuele keuze. Dat betekent dus ook dat gokverslaving net als andere verslaving moet worden behandeld: met preventie, uitleg, psychische hulp, en regulatie. Vroeg aan de bel trekken is cruciaal, volgens Peeters. En daar zouden gokbedrijven zich voor moeten inspannen.

In het Science Café: Verslaving besproken we met o.a. sociaal wetenschapper dr. Margot Peeters wat verslaving is, waardoor het komt, en wat we daarover moeten doen. Benieuwd? Kijk de opname hier terug.

Heb je een probleem, of maak je je zorgen om iemand? Wacht dan niet te lang. Jellinek kan hulp aan iedereen bieden. Ook als je zelf niet verslaafd bent, maar iemand in je omgeving kent die hiermee te maken heeft.