Klimaatrapport 100% foutloos? Dat is niet wetenschappelijk

Alle weekendbijlagen staan er vol mee: het klimaatrapport bevat fouten. Is dat te tolereren? De belangen zijn groot en een fout kan grote gevolgen hebben.
Leestijd 1 minuut — Zo 7 februari 2010
Betrouwbare kennis

Aan de andere kant is de eis aan de wetenschap om foutloos te werken onrealistisch. Niet alleen omdat wetenschappers mensen zijn en foutloos werken uitgesloten is, ook omdat de wetenschap nu eenmaal anders in elkaar zit.

Wetenschap werkt met hypothesen en falsificaties en kan nooit honderd procent zekerheid leveren. Ook de klimaatwetenschappers van het IPCC niet. Waarom moeten we dan toch op de wetenschap vertrouwen?

Morgenavond start een serie van acht lezingen van professor Herman Philipse over dit thema. Onder de noemer Betrouwbare kennis gaat hij in op vragen uit de wetenschapsfilosofie. Waarom moeten we vertrouwen op goed bevestigde theorieën in plaats van spirituele of religieuze opvattingen? Welke vorm heeft betrouwbare kennis? En welke methoden zijn nodig om de betrouwbaarheid te toetsen?

Dinsdag 16 februari spreekt bij Studium Generale professor Klaas van Egmond (voormalig directeur van het Milieu- en Natuurplanbureau en nu hoogleraar aan de UU) over de wetenschappelijke basis van het klimaatbeleid.

Wil je meer weten over deze actuele vragen en niet meegaan in de waan van de dag? Kom dan naar de Aula van het Academiegebouw, 20.00 uur.