Laatste woorden - Michel Houellebecq tussen schrijven en film

Het sociaal-kritische wereldbeeld van Michel Houellebecq
Leestijd 2 minuten — Wo 9 juni 2010
Levenskunst

Gisteravond was de laatste lezing in de serie Levenskunst. In een heldere, boeiende lezing zette Van Buuren Michel Houellebecqs sociaal-kritische wereldbeeld uiteen aan de hand van diens drie belangrijkste en even omstreden boeken; De wereld als markt en strijd, Elementaire deeltjes en De mogelijkheid van een eiland. Dit laatste boek, een 'science-fiction liefdesverhaal' is door Michel Houellebecq zelf verfilmd.

Voor Het uur van de wolf volgde Erik van Lieshout Houellebecq tijdens die verfilming en maakte de documentaire Laatste woorden-niet als een making of, maar om een beeld te geven van een schrijver die de grenzen van zijn medium opzoekt.

Aanvankelijk zou Houellebecq in de documentaire zelf niet aan het woord komen, maar toch zijn er enkele korte gesprekken opgenomen. Over eeuwigdurend afscheid, het verhaal na de laatste bladzijden van het verhaal en wat je nog kunt zeggen als alles al gezegd is.

Mogelijkheid van een eiland heeft meerdere lagen. In de bioscoopfilm gaat het vooral om het sciencefictionverhaal. Lieshout koos voor zijn film voor voice-overs die indringende teksten uit de roman voordragen over de teloorgang van de liefde. Even indringend zijn de dingen die bekenden van Houellebecq over hem zeggen. Een van zijn vrienden vertelt hoe geëmotioneerd hij en Houellebecq kunnen luisteren naar Joe Dassin die in L'été Indien zingt: 'We zullen nog van elkaar houden als de liefde voorbij is.' Lieshout: 'Het boek gaat eigenlijk over de liefdes in je leven en hoe je daar vanaf een punt in de eeuwigheid op terugkijkt, als je het allemaal kunt analyseren.'

In Frankrijk en ver daarbuiten was Mogelijkheid van een eiland een bestseller. In september komt het nieuwe boek van Houellebecq uit in Frankrijk, in een oplage van 100.000 stuks. Ongetwijfeld zal ook deze roman weer veel controverse oproepen.