Rekenen op bierviltjes is de toekomst

Gecijferdheid is onmisbaar voor elke academicus.
Leestijd 2 minuten — Ma 11 april 2011

Dit schreef Melanie Peters, directeur van Studium Generale, voor het afscheid van rector Hans Stoof in Bierviltje. Zij pleit voor het rekenen op bierviltjes als academische vaardigheid. Back to basics dus. Weg met rekenmachines en ingewikkelde formules waar je de oorsprong niet van weet. Veel van de aandacht binnen de curricula van studies gaat uit naar wetenschappelijke geletterdheid. Het schrijven van essays, presenteren en debatteren. Waarom hoort daar wetenschappelijke gecijferdheid niet bij? En gecijferdheid is nog maar het topje van de ijsberg. Achter die cijfers gaat een hele wereld van bewezen theorieën schuil. Cijfers zijn slechts voorbeelden om tot de verbeelding van de mens te spreken. Concepten als oneindigheid, dimensies, dat is waar de wiskunde echt over gaat.

Zijn academici het niet zichzelf verplicht meer te willen weten over wiskunde? Van de rechtszaal tot aan het laboratorium is wiskunde niet meer weg te denken. Het interpreteren van statistische gegevens, modelleren, juiste regels formuleren, het leggen van gefundeerde causale verbanden, dat is allemaal wiskunde. Maar ook in de kunst, poëzie en muziek vind je wiskunde terug.

Niet iedereen hoeft zich met abstracte wiskunde bezig te houden maar elke academicus zou ten eerste een gevoel voor cijfers moeten hebben en ten tweede een juist beeld van wat wiskunde inhoudt. Als rechtenstudent is het interessant statistische missers als bij de zaak van Lucia de B. écht te begrijpen. Voor taalkundigen bijvoorbeeld is er inzicht te krijgen in hoe woorden door de eeuwen heen veranderen.

Binnenkort lanceert Studium Generale een speciale pagina over gecijferdheid, om je door wiskunde te laten uitdagen en verrassen. Daarvoor horen we graag wat jij voor beeld hebt bij wiskunde. Twitter ons je ideeën @SG_UU of plaats een reactie hieronder.

Op zoek naar ideeën? Kijk eerdere lezingen over wiskunde terug in de programma's Wiskunde: niet alleen voor nerds en Mathematics, magic and the electric guitar.