De apocalyps nadert

Terwijl we gewoon onze gang gaan en doen alsof er niks aan de hand is, nadert 21 december 2012. Zegt die datum u iets?
Leestijd 1 minuut — Di 11 september 2012

Volgens de Mayakalender zal deze dag het einde der tijden zich aandienen. In dit artikel in het Nederlands Dagblad vertelt Erik Boot, onafhankelijk Maya-onderzoeker, over de steen waarop de datum vermeld staat. Over de betekenis van de tekst daarop zegt hij: 'Zeker is de datum in 2012, zeker is dat dan de 13de periode wordt afgesloten, zoals wij een millennium afsluiten. Op deze datum zal er volgens de tekst 'iets' plaatsvinden.' Zijn er al tekenen dat er inderdaad iets groots staat te gebeuren? Misschien een of andere catastrofale natuurramp?

De laatste jaren zouden er magmakamers onder Yellowstone in de V.S. sneller omhoog komen dan ooit. De periode tussen catastrofale uitbarstingen is ongeveer zeshonderd tot zevenhonderd duizend jaar en de laatste was 640 duizend jaar geleden! Maar volgens vulkanoloog Manfred van Bergen is de vulkaan onder Yellowstone maar twee keer uitgebarsten en dat is te weinig om met statistiek voorspellingen te doen. Ook de geruchten over zonnestormen en hun verwoestende effecten moeten niet leiden tot enige vrees. Volgens zonnefysicus Frans Snik begrijpt de wetenschap nog te weinig van het hoe en waarom van de elfjarige zonnecyclus waarmee de kracht van zonnestormen gepaard zou gaan.

Maar wat nu als we, alle ontkrachtende wetenschap ten spijt, 12 september toch allemaal ten onder gaan? Studium Generale vroeg prof. dr. Bert Theunissen, dr. Beatrice de Graaf en prof. dr. ir. Klaas van Egmond welke drie boeken we in ieder geval gelezen moeten hebben voordat het zover is. Over het einde der tijden, de onvermijdelijke apocalyps zijn meer dan eens films gemaakt. Lees hier de wetenschap achter een van die films, The day after tomorrow.