Help de wetenschap

'Iedereen is wetenschapper' kopte de Volkskrant op 17 februari boven een artikel over het groeiend aantal enthousiaste amateurs dat de wetenschap helpt.
Leestijd 1 minuut — Ma 18 februari 2013

Van het meedoen als proefpersoon aan experimenten tot het tellen van vogels: het zijn aloude vormen van burgerwetenschap. Maar sinds de komst van het internet en nu de opmars van de smartphone zit het fenomeen helemaal in de lift. De populairste website voor amateurwetenschappers, Zooniverse, werd pas in 2010 gelanceerd maar telt nu al meer dan 785.000 vrijwilligers. Op Galaxy Zoo onderzoeken amateursterrenkundigen het heelal en met succes. Zo ontdekte lerares Hanny van Arkel een nieuw verschijnsel: een gaswolk zo groot als een sterrenstelsel. Het draagt nu haar naam 'Hanny's Voorwerp'. Andere wetenschappers zien de smartphone als meetinstrument voor fijnstof, je kunt dus zelf meehelpen.

Bij Studium Generale sprak drs. Anita de Waard in de serie 'Plug in' over Science 2.0 en de toegankelijkheid daarvan. Zij vertelt dat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van de 'wisdom of the crowd'. Behalve het voorbeeld van Galaxy Zoo noemt ze ook Folding@home, een website waarop je wetenschappers kan helpen de mysteries van ziekten als Huntington en Alzheimer te ontrafelen. Het klinkt allemaal mooi, maar hoe democratisch is het nu echt? Kan iedereen meedoen, ook inwoners van de armste landen? Kijk hier de lezing terug.