Teleportatie

Op vakantie gaan is leuk, maar dat reizen is soms vermoeiend: denk aan files op zwarte zaterdag of 15 uur in een vliegtuig.
Leestijd 1 minuut — Ma 5 augustus 2013

Het zou toch mooi zijn als je jezelf kon teleporteren naar je bestemming. We zien het vooral in science fiction films ("Beam me up, Scotty"), maar wetenschappers houden zich er ook mee bezig. Het stelt hun in staat 'outside-the-box' te denken en kennis op moeilijke vraagstukken toe te passen. Uit recent onderzoek blijkt dat teleportatie helemaal niet snel zou gaan, maar juist heel langzaam. Het overbrengen van alle data in een mens zou 4,850,000,000,000,000 (4.85 biljard) jaar duren! De menselijke dataset bestaat niet alleen uit DNA, maar ook uit herinneringen en kennis, en daar zit het knelpunt. Een stoel teleporteren lijkt haalbaarder. Nederlandse onderzoekers zijn voorlopig dicht bij de eerste teleportatie van elektronen. Tijdens de Studium Generale-reeks 'Iets nieuws onder de zon' zocht prof. dr. Renate Loll in haar lezing de grenzen van het denkbare, meetbare en voorstelbare opzoekt. Als theoretisch natuurkundige probeert zij theorieën toe te passen op de concepten van wormgaten en tijdreizen. Bekijk haar antwoord op de vraag of deze gaten echt bestaan en of tijdreizen in de toekomst mogelijk is.