Geen fact free politics, maar facts for life

Wetenschap kijkt, in tegenstelling tot de politiek, verder dan de waan van de dag
Leestijd 2 minuten — Di 1 oktober 2013

Wetenschap kan geen pasklare antwoorden bieden aan de politiek, maar wel kennis die nodig is om een besluit te maken. Wetenschap kijkt namelijk verder dan de waan van de dag, een probleem waar de politiek nog al eens tegen aanloopt. Tot die conclusie kwamen collegevoorzitter Marjan Oudeman, geneeskundedecaan prof. Frank Miedema en hoogleraar arbeidseconomie Joop Schippers aan tafel met CDA-partijvoorzitter Ruth Peetoom tijdens het Science Café van maandag 30 september (luister hier de opname terug).

Tegelijkertijd vinden politici het lastig dat niet alle wetenschappers hetzelfde beweren. Het is voor hen dan moeilijk een besluit te nemen. Daarbij komt dat de wetenschap eerlijk moet zijn over de onzekerheid die inherent is aan wetenschap, wetenschap staat namelijk nooit stil en is niet in steen gebeiteld. Ze geeft opties en consequenties, maar het is aan politici om uiteindelijk de knoop door te hakken en te kiezen voor een bepaalde stip aan de horizon. Zij moeten kiezen waar we heen gaan. Helaas bedienen politici zich vaak van fact-free politics(feitenloze politiek) zo onderkend het panel. Wetenschap moet dus een (nog grotere) rol spelen in de politiek. Dat betekent dat universiteiten meer oog moeten hebben voor maatschappelijke problemen en moeten kijken naar een interdisciplinaire aanpak. Het is de taak van de wetenschap om de stip op de horizon aan te wijzen en politics te voorzien van facts, facts waarmee ze een weloverwogen keuze kunnen maken.

Volgende maand, op maandag 28 oktober, is er weer een Science Café Utrecht met prof. dr. Maarten van Rossem over zijn lezingenreeks '500 jaar geschiedenis', prof. dr. Chantal Kemner over in hoeverre onze identiteit wordt gevormd als we nog een baby zijn en dr. Harro Maas (REBO, UU) over de Nacht van Descartes, een avond in het teken van ondeugd en economie.

Meer weten? Lees dan ook het blog dat DUB schreef n.a.v. het Science Café.