Meisjes in India

Qissa opende het 43e International Film Festival Rotterdam (IFFR) dat nu bezig is.
Leestijd 1 minuut — Ma 27 januari 2014

Een verhaal over een Indiase man, die alles kwijtraakt na de opdeling van Brits-Indië in 1947. Hij verlangt hevig naar een zoon. Als hij voor de vierde keer een dochter krijgt, besluit hij haar als een jongen groot te brengen. De film levert stevige kritiek op de patriarchaal ingerichte Indiase samenleving, die de laatste tijd toch al negatief in het nieuws was door de slechte positie van vrouwen in het land.

In de reeks 'Voorbeeldig opgroeien' ging dr. Jyotsna Gupta in op het fenomeen dat in sommige Indiase staten een 'tekort aan vrouwen' bestaat: op elke 100 jongens worden maar 80 meisjes geboren. Gupta laat zien hoe dit kan en waarom Indiërs zo graag zoons in plaats van dochters willen. Alleen het vergroten van het inzicht dat meisjes gelijkwaardig zijn aan jongens kan de problemen verhelpen. Maar dat blijkt lastig.

Kijk de lezing 'India - Because she is a girl' terug.