Houellebecq

Zonder Houellebecq zouden we tegenwoordig anders over ons leven denken
Leestijd 1 minuut — Ma 12 januari 2015

Vorige week stond de Franse schrijver Michel Houellebecq op de cover van Charlie Hebdo. Hij publiceerde zijn nieuwste boek Soumission, dat uitgerekend gaat over een geïslamiseerd Frankrijk. Er kwam veel kritiek, volgens sommigen was het een provocatie. Charlie Hebdo zette de schrijver neer als een verlopen goochelaar, een uitgerangeerde profeet. Houellebecq zelf zegt dat hij een mogelijk toekomstbeeld wilde schetsen, maar daarbij ook gebruik maakt van de mogelijkheid om 'angst aan te jagen'. Zelf is het hem niet in de koude kleren gaan zitten: hij heeft de promotie van zijn boek nu uitgesteld en Parijs verlaten.

Soumisson past volledig in de stijl van Houllebecqs eerdere boeken. "Hij schrijft romans waarin hij felle kritiek levert op de huidige samenleving. Hij baseert zich daarbij op persoonlijke ervaringen, maar hij plaatst die in een breed sociaal-filosofisch kader. De romans Elementaire deeltjes en De wereld als markt en strijd: roman zijn daar de mooiste voorbeelden van." aldus prof. dr. Maarten van Buuren. Hij gaf in de serie 'Levenkunst' een lezing over het werk van de Franse schrijver en typeerde hem als 'een reus zonder wie we tegenwoordig anders over ons leven zouden denken'. Kijk de lezing terug.