Met Shell voor de rechter dagen zijn we er nog niet...

Hoe gaan we de hardnekkige opwarming van de aarde tegen? Milieudefensie doet het door oliegigant Shell aan te klagen voor hun overmatige verbruik van CO2. Een hoopvol initiatief, maar de weg naar een groenere toekomst is hobbeliger dan je misschien denkt.
Leestijd 2 minuten — Di 1 december 2020
Met het doel voor ogen

“Shell wist ervan!” In dikgedrukte letters staat het op de site van belangenorganisatie Milieudefensie. Vandaag gaat een door hen aangespannen rechtszaak tegen het bedrijf van start. Samen met 17.000 Nederlandse burgers daagt Milieudefensie Shell voor de rechter omdat het niet genoeg doet om haar aanzienlijke CO2-uitstoot te beperken. Daardoor creëert Shell willens en wetens onaanvaardbare gevaren voor de aarde en haar bewoners. Toch plaatsen wetenschappelijke experts ook kanttekeningen bij het juridisch vervolgen van Shell. “Wat doet de rechter bijvoorbeeld met het gegeven dat de maatschappij ook grote behoefte heeft aan de producten van Shell?” Vraagt hoogleraar privaatrecht Elbert de Jong (UU) zich af. Hoewel de opwarming van de aarde een groot probleem vormt, is de Shell-zaak een voorbeeld dat de weg naar minder CO2-uitstoot makkelijker gezegd is dan gedaan.

Hoogleraar duurzame energiesystemen prof. dr. Gert Jan Kramer (UU) vertelt in de lezingenreeks ‘Met het doel voor ogendat de realisatie van ambitieuze klimaatdoelen vaak complexer is dan we denken. In het klimaatakkoord van Nederland ligt de nadruk op het terugdringen van de uitstoot van koolstofdioxide, het bekendste en belangrijkste broeikasgas dat bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Om daarover een realistisch toekomstscenario te schetsen, moeten we volgens Kramer ook kijken naar het verleden. Het gigantische energiesysteem teerde lange tijd op oliegebruik, dat al in 1960 het grootste aandeel heeft. Gewenste veranderingen, zoals het terugdringen van CO2-uitstoot, gaan daarom óók langzaam. Bedrijven en overheden pompen steeds meer geld in schone energie, maar investeren in gas en kolen is voorlopig noodzakelijk. “Als we nu alles zouden stoppen, staan er volgend jaar letterlijk rijen aan de pomp. Dan breken er volksopstanden uit”, aldus Kramer. Om klimaatverandering tegen te gaan, moeten we dus nogal wat politieke en technologische hobbels nemen.

Wil je horen wat Kramer nog meer te vertellen heeft over de grootste intellectuele uitdaging van onze tijd? Kijk de lezing ‘Polderen over het klimaat’ dan terug. Dit voorjaar kun je een lezing verwachten die gaat over onze autoverslaving, stay tuned...