Wie dit leest...

...leeft nog!
Leestijd 3 minuten — Vr 21 december 2012

De voorspelde apocalyps is blijkbaar ergens anders op de wereld begonnen. Goed nieuws, want dan kun je nog snel lezen wat je moet lezen voor het einde van de wereld. En als je het einde van de dag toch haalt? Dan vul je er toch lekker je vakantie mee. Studium Generale vroeg prof. dr. Bert Theunissen, dr. Beatrice de Graaf en prof. dr. ir. Klaas van Egmond welke drie boeken we in ieder geval gelezen moeten hebben voordat het zover is.

De top 3 van prof. dr. Bert Theunissen:
1. Man and the Natural World(1983) van Keith Thomas (vertaald als Het verlangen naar de natuur, 1990). Thomas beschrijft hoe onze verhouding tot dieren in de laatste paar honderd jaar is veranderd. Het boek is geestig, schrijnend, onderhoudend en onthutsend. Het eindigt met een paradox: hoe kan het dat wij onze huisdieren steeds meer als mensen behandelen, en onze landbouwhuisdieren steeds meer als beesten?

2. Darwin (1991) van Adrian Desmond en James Moore (vertaald als Darwin, de biografie, 2008). Niet alleen een relaas over de wording van de evolutietheorie, maar een achtbaanrit door Darwins privéleven. Wie denkt dat je veel avonturen beleefd moet hebben om interessant te zijn voor een biograaf, ziet in dit boek zijn ongelijk bewezen. Darwin zit vooral thuis, zich tot krabbens toe drukmakend over zijn theorie, en dat is spannend als een thriller.

3. Bruno Latour, Science in Action (1987) (vertaald als Wetenschap in actie, 1988). Latours kijk op 'hoe wetenschap werkt' sloeg indertijd in als een bom: alles wat je over wetenschap denkt te weten gaat op de schop. Als je het boek uit hebt weet je niet goed of je het moet koesteren of in de open haard gooien. Maar het verandert je blik op de wetenschap onomkeerbaar, ook als je het niet met Latour eens bent.

De top 3 van dr. Beatrice de Graaf:
"Alle tijden en werelden overziende, hebben we de volgende drie werken nodig. Om ons voor te bereiden op 1) een nieuw begin: dan hebben we Herodotus nodig om de menselijke cultuur weer in kaart te brengen. Op 2) het einde der Tijden: dan is de Bijbel fijn. Of 3) voor een doorstart elders: dan is de Hitchhikers guide to the Galaxy erg handig. Vooral vanwege het advies op de voorflap: 'No panic'."

1. Herodotus, De Historiën
2. De Bijbel, Nieuwe Bijbelvertaling/Naardense vertaling
3. Douglas Adams, The Hitchhiker's Guide to the Galaxy

De top 3 van prof. dr. Klaas van Egmond:
"ik denk niet dat de wereld eind 2012 zal vergaan. Wel zal het het einde zijn van een lange periode van ontwikkeling. De Maya's voorspelden een gelaagde tijdsontwikkeling waarbij steeds weer een versnelling (van de ontwikkeling) optrad met een factor 20. De tijd begint dan inderdaad met de oerknal 15 miljard jaar geleden. De laatste versnellingen waren het gelijktijdig ontstaan van Egypte, Sumerie, Inca-bescaving etc. 5200 jaar geleden (13 x 20 tot de macht 2), de uitvinding van de stoommachine zo'n 260 jaar geleden (13 x 20 tot de macht 1), de doorbraak van internet zo'n 13 jaar geleden (13 x 20 tot de macht 0) en dit jaar (13 x 20 tot de macht -1) de ontploffing van het financiële systeem. Alle ontwikkelingen zijn dan naar 'oneindig gegaan' en komen dan dus (alleen al theoretisch) tot stilstand. De enige zinnige literatuur op dit vlak is wat mij betreft":

1. Johan Calleman: The Mayan Calendar (Bet-Huen Books)
2. Johan Calleman: The Mayan Calendar and the transformation of consiousness
3. Geoff Stray: Voorbij 2012; een volledig overzicht van eindtijdvoorspellingen (Ankh-Hermes)