Een avond vol wetenschap

De eerste editie van het Science Café Utrecht, dat gisteravond plaatsvond in het museumcafé van het Universiteitsmuseum, was een groot succes.
Leestijd 3 minuten — Di 29 januari 2013

Tijdens deze avond, die Studium Generale organiseerde in samenwerking met NTR Hoe?Zo! Radio, ging radiopresentator Harm Oving in gesprek met prof. dr. Maarten van Buuren (Moderne Letterkunde, UU), prof. dr. Denise de Ridder (Gezondheidspsychologie, UU), dr. ir. Martijntje Smits (Copernicus Instituut, UU) en dr. Albert Meijer (Bestuurskunde, UU). Een interessante avond over filosofie, duurzaamheid, voeding en natuurlijk het aftreden van de koningin.

Maarten van Buuren vertelde hoe zijn ideeën over levenskunst werden beïnvloed door de discussies met Joep Dohmen. Zijn ideeën waren voorheen vooral van theoretische aard geweest, maar door de discussies verschoof de aandacht naar de praktische consequenties van de theorieën en denksystemen. Hoe bepaalt het werk van filosofen zoals Sartre het gedrag van mensen in het dagelijks leven? Als je hier meer over wil weten, kom dan maandag 4 februari naar de lezing Deugden en ondeugden waarin Maarten van Buuren en Joep Dohmen nog eenmaal in discussie gaan over levenskunst.

Martijntje Smits sprak in haar column over smart grids, een nieuwe generatie energienetwerken. In tegenstelling tot de traditionele netwerken zijn deze bottom up en decentraal. De energie stroomt daarbij niet meer van grote gecentraliseerde bedrijven naar de gebruikers, maar wordt lokaal opgewekt via bijvoorbeeld zonnepanelen en windmolens. Hoe dat netwerk er precies uit gaat zien weet nog niemand, maar volgens Smits moeten we de ontwikkelingen goed in de gaten houden. We staan namelijk op een tweesprong met betrekking tot wie we willen zijn: burger of consument. Kiezen we voor onze eigen moraal en richten we ons op de gemeenschap om ons heen? Of besteden we onze moraal uit en gaan we enkel nog voor de laagste prijs? Ga met Martijntje Smits in discussie en ontdek de mogelijkheden van smart grids in Utrecht tijdens de excursie van de reeks Lokaal mondiaal.

Er zijn diverse methoden om af te slanken en de verleiding van voedsel te weerstaan. Maar wat zegt de wetenschap eigenlijk over dit thema? Denise de Ridder, hoofd van het zelfregulatielaboratorium, houdt zich bezig met voedselverleiding en zelfregulatie: hoe stellen mensen doelen en welke fouten maken ze daarbij? Volgens De Ridder is wilskracht niet voldoende bij het volgen van bijvoorbeeld een afslankdieet. Beter kun je je huis anders inrichten zodat het lastiger wordt voortdurend te eten: de koekjestrommel bijvoorbeeld op een lastig bereikbare plek zetten. Kleine omgevingsingrepen blijken namelijk goed te werken. Het is dan de vraag of het verbieden van “verkeerd” voedsel door de overheid effect zal hebben. Wil je meer weten over voeding en gezondheid? Kom dan naar de lunchlezingenreeks Framing food die vanaf 6 februari van start gaat.

Tot slot sprak Albert Meijer over de invloed van sociale media op de bureaucratie, in het bijzonder de politie. Zo maakt de politie gebruik van sociale media om effectief in contact te komen met burgers. De burger wacht niet meer passief af tot de politie in actie komt, maar wordt actief betrokken. Recentelijk zagen we hoe de burger werd ingeschakeld bij de opsporing van zes jongeren die een man zwaar hadden mishandeld in Eindhoven. Een ander voorbeeld van het actief betrekken van de burger is Burgernet. Via sms en Twitter worden burgers ingeschakeld wanneer er bijvoorbeeld ergens wordt ingebroken. Veiligheid wordt niet langer passief geconsumeerd maar er wordt actief aan bijgedragen. Een goed voorbeeld van het oplossen van problemen op lokaal niveau. Wil je meer weten over de balans tussen mondiaal en lokaal bij het oplossen van wereldproblemen? Kom dan naar de reeks Lokaal mondiaal, acht dinsdagen vanaf 5 februari.

De gasten staan op onze speciale Science Cafépagina.