De wederkeer van het wisselvallige weer

Onweer, hagel en windstoten; de nazomer is nu echt voorbij. In de maand oktober wordt het weer vaak als “wisselvallig” beschreven. Gelukkig kunnen we altijd buitenradar raadplegen om te weten wanneer je lekker kan fietsen en wanneer je de regenbroek weer uit de kast moet halen. Maar hoe kan het dat we het weer steeds accurater kunnen voorspellen?
Leestijd 1 minuut — Wo 18 oktober 2023
Science Café Utrecht

Het is weer even switchen van dunne blousejes naar dikke truien, want in oktober kan het ’s nachts alweer gaan vriezen. Hoewel het fris is, voel je nog wel de verwarmende kracht van de zon. Toch kijk ik nu steeds vaker op de weer apps om te kijken of het droog blijft. De weersvoorspellingen worden tegenwoordig gelukkig een stuk accurater. Zo stuurt de satelliet Meteosat-12 elke tien minuten een beeld van de atmosfeer naar de aarde, wat al weer 5 minuten sneller is dan zijn voorganger! Daarbij is de satelliet die eind 2022 de ruimte in is gestuurd veel preciezer, vertelt Raymond Sluiter van de Rijksdienst voor Ruimtevaart van Nederland aan RTLnieuws. Hierdoor kunnen we zelfs op kleine geografische schaal, zoals steden, de ontwikkeling van extreme weersomstandigheden beter begrijpen.

Het voorspellen van die extreme weersomstandigheden kan heel waardevol zijn, legt prof. Gerard van der Steenhoven, hoofddirecteur van het KNMI uit tijdens Science Café Het weer. Het KNMI kan extreme stormen voorspellen door de data van satellieten verwerken met geavanceerde computers die kunstmatige intelligentie gebruiken. In februari 2020 voorspelde het KNMI een heftige storm die ze ook een naam gaven “Dan nemen mensen de storm serieuzer”, vertelt van der Steenhoven. Door de vroege communicatie van storm Chiara konden mensen zich beter voorbereiden en dit was meetbaar. “Verzekeraars vertelden ons later dat de schade van Chiara veel minder was dan vergelijkbare stormen uit het verleden. Het scheelde 50 miljoen euro aan schadeclaims!”

Wil je meer weten over hoe het weer wordt voorspeld? Kijk dan hier de Science Café Het weer terug.